A kosárlabdáról


Iskolánkban – sok más sportág mellett – kiemelt szerepet tölt be a kosárlabda. Diákjaink a tanórán kívül szakkörökön, sportfoglalkozásokon ismerkednek a kosárlabda szabályaival, ahol a csapatszellem erősítése és a versenyeken való részvétel mellett az egészséges életmódra való nevelés is kitűzött célként szerepel. Blogunk egyik szerkesztője, Túri Laura is aktív résztvevője a kosárlabda szakköröknek. Ezért úgy gondolta, cikkében szeretné felhívni a figyelmet a sportág szépségeire, értékeire, kihívásaira. 



Remélem nagy érdeklődéssel fogadjátok a kosárlabdáról szóló cikkemet, hiszen az iskolánkban is van kosárlabdacsapat, amely sok sikert ér el!

A kosárlabda egyik ősének tekinthető labdajátékot az amerikai bennszülöttek játszották. A maják és aztékok „kosárlabdajátékában” egy falra erősített fémkarikán kellett átdobni a csapattagoknak a golyót. A játék mai formájához kapcsolódó, első, 13 pontból álló szabályzat 1892 elején jelent meg „Új játék” néven, egy magazinban.

James A. Naismith, a sportág atyja

Néhány hasznos dolog, amit nem árt, ha tudsz, ha ezt a sportot űzöd, vagy szeretnéd űzni:
Fejleszti
  • a csapatszellemet
  • a figyelmet, koncentrációs készséget
  • az erőt, az állóképességet


Persze nem csak Magyarországon van életben ez a sport, hanem (ahol a legismertebb) Amerikában is. Szerintem hallottál már az NBA-ről, gondolom egy-két csapat nevét hallásból ismered is (pl. Miami Heat, Chichago Bulls, Dallas Mavericks stb.).



Hazánkban is vannak jó csapatok, például megyénk felnőtt férfi csapata, a Szolnoki Olaj KK. Ez a csapat talán az egyik legjobb Magyarországon, de nevüket a szomszédos országok kosár-rajongói is ismerhetik.


Remélem, ha eddig nem igazán szeretted ezt a sportot, egy kicsit elkezdtél utána érdeklődni. A sport minden szempontból fontos, mert hozzájárul az egészséges életmódhoz.

Túri Laura
5.a osztályos tanuló