"Az egészséges táplálkozás nem diéta és nem fogyókúra!" - interjú Szilágyiné Horváth Henriette tanárnővel

Horváth Gréta 7. b osztályos tanuló intézményünk lelkes pedagógusával, Szilágyiné Horváth Henriette tanárnővel készített interjút. Iskolánk "Jetti" nénije aktív megvalósítója TÁMOP pályázatunknak, hiszen többek között a "Mozgás és étkezés tudatosan" szakkör egyik vezető tanára. Ennek apropóján kereste meg őt blogunk riportere.




Jetti néni és szakkörösei az Erzsébet ligetben



Tanár néni mit tesz azért, hogy egészséges legyen?


Rendszeresen mozgok. Próbálok odafigyelni a táplálkozásra. Sok zöldséget és gyümölcsöt eszek és kevés húst. Előnyben részesítem az update1-es termékeket. Tisztított vizet iszok. C-vitamin sem hiányzik a mindennapi életemből. Nem dohányzom és minimális alkoholt fogyasztok.

Sportol-e valamit?

Zenés torna, séta, úszás, túrázás és ritkán futok is.

Étkezési szokásaiban hogyan jelenik meg az egészséges életmód?

A krumpli és rizs hegemóniáját megszüntettem otthon. Helyette a következő köreteket készítem:  köles, hajdina, burgúr, csicseriborsó és vöröslencse (ezekhez kevesebb inzulin szükséges). Cukor helyett édesítőt használok, és kevés fehér lisztes ételt.

Mit gondol a diákság egészséges életmódhoz való viszonyáról?

A gyerekek érdeklődőek az egészséges életmód iránt, aktívan részt vettek a foglalkozásokon. Azt látom, hogy azokban a családokban, ahol nem mozognak, a gyereknek sem lesz plusz mozgásra igénye. A gyerekek a szakkörön hallottak ellenére otthon nem kezdtek el másképpen étkezni. A súlyfölöslegnek a külső megnyilvánulását látják, az egészségesre gyakorolt káros hatásait nem. Ha lesz legközelebb is ilyen szakkörre lehetőség, akkor ezt a szülőkkel együtt tudom elképzelni és így tudnák elsajátítani a szakkörön hallottakat.

Mindig odafigyelt-e hogy egészséges legyen?

Nem, de nem is volt a környezetünk ennyire szennyezett.

Volt-e valami kiváltó oka?

Negyven éves korom óta a télen felszedett kilók nehezebben mennek le. Ennek érdekében nem eszek fehér kenyeret és minimális cukrot fogyasztok, így kisebb az ingás a téli és nyári súly között.

A kifejezetten diákoknak szóló szakkörről meséljen egy kicsit!

A szakkörünk neve: "Mozgás és étkezés tudatosan"

Céljai:

  • Megértetni a gyerekekkel, hogy az egészséges táplálkozás nem diéta és nem fogyókúra!
  • Életmód, amely egyszerű változtatásokat eszközöl a megszokott étrendben a jobb életminőség és boldogabb élet érdekében.
  • A változás következménye a fogyás, ha betartják (sajnos nem nagyon tartják be). Itt jön a szülő felelőssége.
  • Mi a kalória, a szénhidrát és a zsír, hogyan függ össze a túlzott bevitellel?
  • Megismertetni őket olyan ételekkel, melyek egészségesebbek, nagyobb a rosttartalmuk, kevesebb kalóriát tartalmaznak, és kevesebb szénhidrátot.
  • Mozgáshiány következményét meggátolni.

Úgy tudom lesz tábor is az egészséges táplálkozással és mozgással kapcsolatosan. Megtudhatunk erről valamit?

A szakkör folytatásaként az egészséges, szénhidrátcsökkentett ételeket fogyasztanánk és mozognánk szinte egész nap. Igyekszünk jó programokkal elterelni figyelmüket az evésről. Ne nassoljanak egész nap! 
A TV és számítógép elől felállított gyerekeknek megmutatni, hogyan lehet az időt eltölteni aktívan, jól szórakozva.

Horváth Gréta
7. b osztályos tanuló