Frontok és hatásaik

Honlapunk oldalsávjában nemrégiben került elhelyezésre egy időjárás figyelő/előrejelző információs „doboz.” Ennek két oka van. Egyrészt sportolni, mozogni a szabadban kedvező időjárási feltételek mellett a legjobb, s ennek segítségével könnyebben tudtok tervezni. Másrészt érdemes követni a különféle fronthatásokat, amelyek nemcsak az idősekre, hanem bizony a fiatalokra is hatással tudnak lenni (akár az egészségünkre is). Ez utóbbira figyelt fel Túri Laura 5.a osztályos tanuló, és az internet segítségével készített egy összeállítást a frontokról, valamint hatásaikról.


Bevallom, én sem tudtam pontosan, míg utána nem néztem, mit is jelent a hideg illetve meleg front. Gondolom, vannak ezzel így néhányan rajtam kívül is, ezért megpróbálom összefoglalni, hogy mit jelent ez a fizikai / időjárási jelenség. Segítségül az internetet hívtam. 

Mi a front?

A front fogalmát Vilhelm Bjerknes norvég meteorológus alkotta meg az 1920-as években. Megfigyelte, hogy az időjárás változásait nagy kiterjedésű, eltérő fizikai tulajdonságú légtömegek kicserélődése okozza. A frontmentes, más néven anticiklonnak nevezett magasabb légnyomású időszakot rendszeresen alacsonyabb légnyomású, jól körülhatárolt frontokkal kísért légörvények, a ciklonok követik.A kettős fronthatás és a frontok fajtái, hatásai

Hazánkra jellemző a kettős fronthatás, amikor hideg- és melegfronti hatások egyidejűleg vannak jelen, mely igen változatos tünetcsoportok megjelenését idézheti elő.
Az ember, mint minden élőlény, része a természetnek, így folyamatos kölcsönhatásban áll vele. Érthető tehát, ha környezetünk változásai szervezetünket (leginkább idegi és hormonális) alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszerítik (vegetatív reakciók). Néhány ember esetében ezek komoly szubjektív, sőt olykor objektív tüneteket okozhatnak. Leginkább a túlhajszolt életmódot folytató, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú, idős, vagy egyes betegségekben szenvedő (pl. reumatológiai, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, immun-, vagy hormonális krónikus betegségekben szenvedő) felnőttek esetében. 

Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás; mindezek vérnyomás csökkenéshez, pulzusszám emelkedéshez, esetleg a depressziós tünetek, zöldhályogos rohamok, illetve migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek. 

Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszok, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe a rendelkezésre álló megfigyelések alapján.

Bizonyos általános idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, mint például levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése, és a fejfájás.

forrás: http://www.webbeteg.hu/

Túri Laura
5.a osztályos tanuló