Ki mit eszik? - Iskolánk diákjainak étkezési szokásai

Értékelés

Egy kérdőív segítségével feltérképeztük iskolánk tanulóinak étkezési szokásait. A nyolcvan kitöltő főként felső tagozatos volt (11-14 évesek). Többnyire arról kérdeztük őket, hogy hol és mennyire rendszeresen étkeznek, milyen ételeket fogyasztanak szívesen, de nassolási szokásaikról is képet kaphattunk néhány kérdés segítségével.

A válaszokból az derült ki, hogy a legtöbb diák naponta ötször étkezik. A legtöbb, egészséges étkezést szem előtt tartó ajánlás is a napi öt alkalom. Sokan négyszer esznek egy nap. Ez még egész jó, viszont néhányan csak 1-3 alkalommal. A reggeli fontosságáról is sokat hallani, nem csak szüleinktől, de a médiából is. A válaszadók közel háromnegyede bevallása szerint reggelizik. A mennyiségek tekintetében a régi mondást, tanácsot, miszerint „reggel mint egy király, délben mint egy tisztességes polgár, este mint egy koldus” aránylag kevesen tartják. A megkérdezett diákok közel fele ebédre eszik a legtöbbet, reggelire nagyon keveset. A vacsorát a diákok fele második helyre tette, a többiek között megoszlik az első és a harmadik hely. Kevés az a diák, aki egyáltalán nem vacsorázik.

Három diák speciális étrendet – diétát – alkalmaz, és a legtöbben az iskolai menzán étkeznek. Sokan ebédelnek otthon, néhányan az iskolába magukkal vitt hideg ételt fogyasztják el. Szerencsére csak egyetlen diák válaszolta, hogy egyáltalán nem ebédel.

Az is érdekelt bennünket, mit esznek szívesen, és mit kevésbé a diákok. A válaszokból az derült ki, hogy köretnek legszívesebben a burgonyát választják, de a rizst is sokan megnevezték. A zöldséget és a tésztát, valamint a kenyeret kevesebben, de szép számmal (14-19) választották. Néhány kivétellel azt válaszolták, hogy szeretik a zöldséget, gyümölcsöt. Sokan naponta, illetve naponta többször fogyasztanak gyümölcsöt, míg csokoládét gyakran, naponta fele annyian. A „nemszeretem” lista aranyérmese a brokkoli lett, de nem sokkal maradt le a karalábé, a spenót, és a répa sem. Ennél a kérdésnél nem adtunk meg alternatívákat, így lehet, hogy csak keveseknek jutott eszébe a cukkíni, a kelbimbó, a padlizsán. Amikor azt kérdeztük, hogy milyen egészséges ételeket fogyasztanak rendszeresen, a legtöbben zöldségeket és gyümölcsöket soroltak fel, de a csirkemell, csirkemáj, a joghurt és a gabonapehely is megjelent a válaszok között.  

Nassoláshoz a legtöbben a csipszet és a csokoládét részesítik előnyben. Páran a sütit, kekszet, ropit, gumicukrot írták erre a kérdésre válaszként, és csak heten voltak, akik a gyümölcsöt választják ilyenkor. A válaszolók közel harmada nem tudja megállni, hogy ne egyen túl sok édességet, és a főétkezések között a legtöbben nassolnak 1-2 alkalommal naponta. Néhány tanuló foglalkozik azzal, hogy hány kalóriát visz be egy nap alatt, de a legtöbben ezzel nem törődnek.

Diagramok (a nagyításhoz kattints rá!)














Szabó Ágnes
a szakkör oktatója