Szenvedélyek nyomában: Alkohol, cigaretta, drog


Káros szenvedélyek? Mi is jut eszünkbe róluk? Általában az alkohol, a cigaretta, és a drog.  De vajon mit rejtenek magukban ezek a fogalmak? Horváth Gréta 7. b osztályos tanuló ennek járt utána az interneten.

Alkoholos italok

Az alkoholos ital olyan ital, mely etanolt (hétköznapi nevén „alkohol” vagy „szesz”) tartalmaz. Ezek az italok három fő csoportba oszthatók: sörök, borok és égetett szeszek. A legtöbb országban fogyasztásuk legális; gyártásukat, eladásukat és fogyasztásukat több mint 100 országban törvények szabályozzák. Ezen törvények egyik legfontosabb eleme, hogy milyen életkorú állampolgárok ihatnak alkoholt. A minimális életkor 16 és 25 életév közt változik az országtól és néha az ital típusától is függően. A legtöbb országban 18 éves kor fölött legális az alkoholfogyasztás.
A szeszes ital elnevezés az Európai Unióban – így a Magyar Élelmiszerkönyvben is – az olyan alkoholos italok gyűjtőneve, melyeknek alkoholtartalma legalább 15%, és az valamilyen égetett szeszből származik. A magyar kereskedelmi törvény terminológiájában – bizonyos kivételek mellett – minden, legalább 1,2% alkoholtartalmú ital szeszes italnak minősül, ennek hatálya azonban nem terjed ki az italok megnevezésére.

Cigaretta

A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Ősidők óta ismert, hogy vannak növények, amiket meggyújtva vagy az izzó növény füstjét beszívva élénkítő vagy kábító hatást érhetünk el. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak pipázó indiánokkal, és ők hozták be Európába ezt a szokást, ahol a 16. század végére terjedt el tömegesen.
A cigaretta a dohánytermékek közé tartozó élvezeti cikk, fogyasztása elterjedt szokás világszerte, megítélése változó. A cigaretta (franciául 'kis szivar', 'szivarka') vékony papírhengerrel burkolt, kis tekercsnyi finom szálakra vágott dohány. Legtöbbször szűrőt (filtert) is tartalmaz, mely a belélegzett cigarettafüst káros anyagait hivatott kiszűrni. Használata során a cigaretta egyik végét meggyújtják, a másikon keresztül beszívják, majd a levegőbe fújják a 700°C hőmérsékletű, parázsló dohány füstjét. Kultúrája igen népszerű, annak ellenére, hogy bizonyítottan ártalmas az egészségre. Elsődleges pszichoaktív kémiai alkotója a nikotin, amely függőséget okoz.

Drog

Pszichoaktív szerek (a köznyelvben: drogok vagy kábítószerek) azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár.
A köznyelv gyakran a kábítószerek megnevezésére használja ezt a kifejezést tévesen, mivel a kábítószer maga egy jogi fogalom, míg a drog pedig a tudat-cselekvés-hangulatmódosulás befolyásolásának megnevezése inkább.
A hatóanyagok kinyerése céljából rendszerint nem az egész növényt, (illetőleg állatot) használják fel, hanem csupán azt a részét, amelyben az illető hatóanyag előfordul, vagy abban leggazdagabb.


Károlyi Julianna (6. r) és Ökrös Márta (6. r)
tanulók által készített plakát

Horváth Gréta (7. b) és Váróczi Zsófia (5. r)
tanulók által készített plakát
Horváth Gréta
7. b osztályos tanuló